VAN RÉSZLETES LERAKÁSI ÚTMUTATÓTOK?

Természetesen van, PDF formátumban letöltheted innen is, de a rendelésed átvételekor adunk egy nyomatott példányt is, hogy a burkolód kezébe adhasd.

MARRAKESH CEMENTLAP LERAKÁSI ÚTMUTATÓ   pdf-icon


ESETLEG LERAKÁSI VIDEÓTOK?

Ha már így szóba került :-): igen, van az is, ha nem velünk burkoltatsz, akkor a burkolószakembereddel feltétlenül nézesd meg, 7-8 perc az egész, és tapasztalataink szerint a felmerülő kérdések 99%-ára választ is ad.

MARRAKESH CEMENTLAP LERAKÁSI VIDEÓ     youtube-icon-full_color


MIRE FIGYELJEK A LERAKÁSKOR?

Az útmutató részletesen veszi végig pontról pontra a lerakás menetét, olvasd el és olvastasd el figyelmesen a burkolószakembereddel is. A cementlapok lerakása alapvetően nem bonyolultabb más burkolatokénál , nyilván legyen egyenes és száraz a felület, amire rakjuk, és tartsuk be az alapvető lerakási metódusokat. Amire fokozottan kell figyelni, az a felületkezelés. Erről a következő pontban olvashatsz…


KELL A LAPOKAT FELÜLET KEZELNI?

IGEN. Csupa nagybetűvel. A cementlapokat felület kezelés nélkül adjuk, ezért a lapokat mindenképpen impregnálni kell. Ha ez elmarad, a porózus felületre kerülő anyagok beszivárognak, amiket később már csak nehezen lehet eltávolítani. Ha nem vizes helyiségbe teszed őket, akkor javasoljuk egy színtelen vax felvitelét is.


MIRE FIGYELJEK A FELÜLETKEZELÉSKOR?

A legfontosabb az, hogy csak tökéletesen tiszta és száraz felületet szabad impregnálni. Ami szennyeződés az impregnáláskor a lapokon van, azt az impregnáló szer gyakorlatilag beleégeti a felületbe, és csak csiszolással lesz majd eltávolítható.


A FELÜLETKEZELÉSHEZ SZÜKSÉGES SZEREKET BE TUDOM SZEREZNI NÁLATOK??

Igen, természetesen ezekből a speciális felületkezelő szerekből mindig tartunk készleten, nem kell beszerző körúton bejárnod a fél várost.

Impregnáló : MARRAKESH CEMENTLAP IMPREGNÁLÓSZER 0,5 literes kiszerelés 3500,-, ez kb. 5-6 m felületre elég.

Vax: MARRAKESH CEMENTLAP SZÍNTELEN VAX  0,5 literes kiszerelés 3500,-,  ez kb. 5 m2 felületre elég.

Ezeket a szereket viszont csak cementlap vásárlása esetén forgalmazzuk, külön nem vásárolhatóak meg!


MILYEN IDŐKÖZÖNKÉNT KELL A FELÜLETKEZELÉST MEGISMÉTELNI?

A felületkezelést csak abban az esetben kell megismételni, ha a lapok láthatóan szívják a vizet. Ez tapasztalataink szerint sok-sok év,  ezért véleményünk szerint felesleges a félévenkénti –  évenkénti újra impregnálás.


MILYEN FUGA TÁVOLSÁGOT JAVASOLTOK?

Bár vannak, akik fuga nélkül rakják le a cementlapokat, mi mindenképpen a fuga mellett tesszük le a voksunkat: jobban takarítható, praktikusabb felületet kapsz. Minimális, 2 mm-es fugatávolság még nem húzza szét a mintát, és használj tört fehér vagy világos szürke fugát.


MILYEN FUGÁT ÉS RAGASZTÓT VEGYEK?

Ragasztó : MAPEI Adesilex P9

De bármilyen hasonló paraméterekkel rendelkező csemperagasztó megteszi.

Fuga : MAPEI Keracolor FF

Lehetőleg tört fehér vagy világos (manhattan) szürke színben. Sötét színű fugát ne használjunk, mert az ezekhez a fuga anyagokhoz használt pigmentek nem igazán kompatibilisek a porózus cementlapokkal.


NEM TALÁLOK BURKOLÓT…TUDTOK AJÁNLANI VALAKIT? 

Igen, őt:

Vadas Viktor  

20 / 564 4661

vadasburkolas@vadasburkolas.hu


MILYEN BURKOLÁSI KÖLTSÉGEKKEL KALKULÁLJAK?

Mivel egy építkezés, lakásfelújítás mindig sok meglepetést tartogat a költségvetés terén, a költségek tervezhetősége érdekében a következő kiadásokkal érdemes számolni:

• burkolási munkadíj kb. 3000 – 5000,- / m2 (nyilván ez cégenként / mesterenként változik)
• csemperagasztó 800-900 Ft/ m2
• fuga 400-500 Ft / m2
• impregnáló 400 – 600 Ft/ m2
• vax 600-700 Ft / m2

A lapok árán kívül tehát összesen még kb. 4000 Ft munkadíj és kb. 2500 Ft / m2 anyag költséggel kell számolni, ez a kisebb felületeknél arányosan drágább is lehet (kiszállási díj, megmaradó plusz segédanyag, stb.), a végleges ajánlatot csak helyszíni femérés után kapod meg.