A cementlapok története

A cementlap (más néven mozaiklap) egy hagyományos burkolat, ami az 1800-as évek második felében született Katalóniában (vagy máshol… a franciák és az olaszok is maguknak követelik az elsőség dicsőségét).

Eleinte luxustermék volt, csak a nagyon gazdagok engedhették meg maguknak, aztán a technológia terjedésével és az egyre nagyobb léptékű gyártásnak köszönhetően a múlt század elején vált nagyon népszerűvé, először Európában terjedt el, a legnagyobb gyártók a spanyol cégeken kívűl a belga és francia műhelyek voltak, ahol sok kisebb – nagyobb cég készített nagyon sok-sok szebbnél szebb mintájú cemenlapot.

Az európai térhódítás után a cementap a gyarmattartó országok gyarmatain is meghonosodott és népszerűvé vált. Két francia gyarmaton, Vietnamban és Marokkóban különösen népszerű volt.

Manufacture Saigonnaise de Carreaux Mosaiques katalógus, 1929

Közép- és Dél-Amerikában, a Karib-szigeteken, és Kubában (az USA-ban mai napig „kubai csempének” hívják a cementlapot) is nagy hagyománya volt és van a cementlap gyártásnak, a mai napig sok kisebb-nagyobb manufaktúra működik.

A századfordulón Magyarországon is több nagy cementlap üzemműködött, a legnagyobb közülük Walla József Rottenbiller utcai gyára volt. Gyönyörű kollekcióikat Monarchia-szerte forgalmazták igényes és rengeteg mintát tartalmazó katalógusaikból. 

 

Walla katalógus

Sok budapesti és vidéki nagyváros századfordulós lépcsőházaiban (és persze polgári lakások konyháiban) találkozhatunk ezekkel a gyönyörű régi lapokkal (meg sajnos a szocializmus 40-éve alatt gyártott silány minőségű, rendszerint sakktáblában lerakott, fekete-szürke-bordó lapokkal is…), de sok helyen a felületek kissé már megkoptak … 

A második világháború után aztán a drága, kézműves technológia miatt a cementlapok folyamatosan szorultak ki a piacról, sok manufaktúra és gyár állt le. 

A jó hír az, hogy pár éve szerte Európában újra reneszánszát éli ez a gyönyörű burkolat, sok belsőépítész és lakberendező fedezte fel a benne rejlő hatalmas lehetőséget, így egyre több helyen találkozhatunk már cementlap burkolatokkal.