Műemléki rekonstrukció

Szívesen vállaljuk régi cementlapok és terrazzo burkolatok eredeti minták alapján való utángyártását, pótlását, forduljon hozzánk bizalommal!

A régi, századfordulón készült cementlapok a kopóréteg 3-4 mm-es vastagságának köszönhetően nagyon tartósak, de sok helyen már 100 évesnél is idősebb burkolatok vannak lépcsőházakban, közintézményekben – ezeken azért az idő vasfoga nyomott hagyott. A lapok  felújítása, a felület felcsiszolása a legtöbb esetben az időközben elfogyott, megvékonyodott kopóréteg miatt sok esetben nem lehetséges, vagy eléggé kétes eredménnyel kecsegtető vállalkozás. Ilyenkor célszerűbb a burkolatot régivel gyakorlatilag mindenben megegyező újra cserélni.

 

 


Hagyományos technológia modern felfogásban

A Marrakesh Cementlap közel 10 éves tapasztalattal rendelkezik cementlapok, terrazzo lapok gyártásában. Lapjaink hagyományos, az eredetivel gyakorlatilag mindenben megegyező kézműves technológiával, hidegpréseléssel, rekeszöntéses eljárással készülnek  – úgyanúgy, ahogy anno a Walla és Melocco gyárakban és a kisebb manufaktúrákban, szerte Magyarország és a  Monarchia területén.

Egyedül az anyagkeverési módszerek és présgépek modernizálódtak azóta a gyártási folyamatban, de a leglényegesebb elem maradt a régi: minden lap egyedileg, kézzel készül, a 100 éves patinát kivéve az eredeti lapok összes lényeges paraméterét rekonstruálni tudjuk.

 

 


Alapanyagok

Az alapanyag összetétel nagyon hasonló a régi lapokéval: pigmentekkel színezett portland cement a felső réteg, és beton teherhordó alsóréteg. Csak kiváló minőségű, bevált alapanyagokkal dolgozunk, termékeinkre természetesen vállaljuk az 5 év garanciát is.

 

 


Minták

Bármelyik régi vagy új mintához tudunk készíteni öntősablont.

A sablonkészítés pár nap alatt megvan, ehhez általában egy jó fotó vagy grafikai alapanyag is elég.


Színek

A színek pontos rekonstruálásához eredeti mintalapra van szükség, ami alapján a színező  pigmenteket megfelelő arányban keverve tudjuk a színeket előálltani.

Amennyiben nem csak pótlás, hanem a teljes felület cseréje a feladat, úgy a  sztenderd 54-es vagy a bővitett 100-as színpalettánkról is ki lehet a megfelelő tónusokat választani bemutatótermünkben.


Felületek

A lapok készülhetnek klasszikus sima cementlap felülettel, dombor felülettel és kőörleményes terrazzo felülettel is.

Dombor felületekhez CNC marógéppel egy speciális negativ felület és fémszerszámot kell készitenunk.

Terrazzo minőségben gyakorlatilag az összes mintánk kérhető, kivéve néhány nagyon aprólékos motívumot, ahol a sablon szűk rekeszeibe a kőörleményes folyékony cementet már nem lehet beönteni.


Burkolat típusok, elnevezések

Tapasztalataink szerint elég nagy a káosz a kifejezések terén, itt megpróbálunk egy kis rendet tenni a különböző burkolat típusok között.


Referenciáink

Több nagy projekt van már mögöttünk, a legbüszkébbek talén a szabadkai zsinagógára vagyunk.

Az alábbi katalógusban megtalálhatóak eddigi nagyobb projektjeink paraméterei:

  Marrakesh Cementlap mozaiklap rekonstrukció (PDF)

Ajánlatadástól a gyártásig
Mintakészítés

A régi lapok sokszor jelentős szín- és méreteltéréssel készültek, ezért a  gyártást csak a megrendelő által visszaigazolt próbadarabok alapján kezdjük, ehhez mindenképpen kell egy eredeti, bontott lap.

A mintadarab elkészítése sablongyártással, öntéssel-préseléssel, száradási idővel és a mintadarab postázásával együtt 2-3 hetet vesz igénybe.

Amíg az eredetitől az új gyártásig eljutunk, a 150 éves és a legmodernebb technológiákat egyránt be kell vetnünk.

Határidők, szállítás

A rendelés véglegesítése és a mintadarabok elfogadása után a gyártás és a szállítás jellemzően 11-12 hét tart. Ez függ a rendelés nagyságától és az éppen aktuális szállítmányunk rendelési határidejétől is. Havonta egy konténerünk indul, ha éppen lecsúszott a rendelés az előzőről, akkor 2-3 héttel hosszabb határidővel érdemes számolni.

Kapacitás

Közép-kelet Európában jelenleg a legnagyobb gyártói kapacitással rendelkezünk: 3-4 hét alatt 900-1000 m2 cement- és terrazzo lap gyártását az egy hetes száradási idővel  együtt is vállalni tudjuk.

Előleg, finanszírozás

Az egyedi, műemléki cement- és terrazzo lapok gyártása a rendelés véglegesítése után, 50% előleg befizetésével kezdődik. A végszámla kiegyenlétése minden esetben a szállítmány beérkezésekor, a rendelés elszállítása előtt esedékes.

Költségek

Szerszámok, sablonok

  • Egyedi öntősablon új mintához, mérettől függetlenül: 35 000,- + ÁFA
  • Egyedi szerszám új mérethez  / formához, mérettől és formától függetlenül: 125 000.-  + ÁFA
  • Új domborfelület CNC költsége, mérettől és formától függetlenül: 118 000,- + ÁFA

Minta küldés postaköltsége

  • Színminta küldés üzemünkbe, gyorspostával ( 3-4 munkanap): 25 000.- + ÁFA
  • Színminta küldés üzemünkbe, normál légipostával ( 14-21 munkanap): 10 000.- + ÁFA
  • 1 db mintalap ( max 2 kg) küldése üzemünkből gyorspostával: 30 000.- + ÁFA
  • 1 db mintalap ( max 2 kg) küldése üzemünkből normál légipostával ( 14-21 munkanap): 20 000.- + ÁFA

Minőségi tanusítványok

Lapjaink rendelkeznek a szükséges ÉMI vizsgálattal.

Kérjen ajánlatot, állunk rendelkezésére!