Cementlap rekonstrukció

A régi, századfordulón készült cementlapok a kopóréteg 3-4 mm-es vastagságának köszönhetően nagyon tartósak, de sok helyen már 100-120 évesnél is idősebb burkolatok vannak lépcsőházakban, közintézményekben – ezeken azért az idő vasfoga nyomott hagyott. A lapok  felújítása, a felület felcsiszolása a legtöbb esetben az időközben elfogyott, megvékonyodott kopóréteg miatt sok esetben nem lehetséges, vagy eléggé kétes eredménnyel kecsegtető vállalkozás. Ilyenkor célszerűbb a burkolatot régivel gyakorlatilag mindenben megegyező újra cserélni.

A Marrakesh Cementlap közel 10 éves tapasztalattal rendelkezik cementlapok gyártásának területén. Szívesen vállaljuk régi cementlapok és terrazzo burkolatok eredeti minták alapján való utángyártását, pótlását.

Kérjen ajánlatot, állunk rendelkezésére!

Technológia

Lapjaink hagyományos, az eredetivel gyakorlatilag mindenben megegyező technológiával: hidegpréseléssel, rekeszöntéses eljárással készülnek  – ugyanúgy, ahogy anno a Walla és Melocco gyárakban és a kisebb manufaktúrákban, szerte Magyarország és a  Monarchia területén. Egyedül az anyagkeverési módszerek és présgépek modernizálódtak azóta a gyártási folyamatban, így – a 100 éves patinát kivéve – az eredeti lapok összes paraméterét tudjuk rekonstruálni.

Galéria: így készül a cementlap 

A leglényegesebb elem azonban maradt a régi: minden lap egyedileg, kézzel készül, ilyen szerszámokkal.

Minden mintának van egy rézből készült sablonja.

 

A sablonok egy vastag fémkeretbe kerülnek, minden méretnek és formának saját kerete van.

A domború felületekhez CNC marógéppel egy speciális negativ felület és fémszerszámot kell készitenunk.

Az alapanyag összetétel nagyon hasonló a régi lapokéval: pigmentekkel színezett portland cement a felső réteg, és beton teherhordó alsóréteg.

 

Csak kiváló minőségű, bevált alapanyagokkal dolgozunk, termékeinkre természetesen vállaljuk az 5 év garanciát is.


Minták és színek

Mivel már sok projekten vagyunk túl, van rá esély hogy az adott mintához van ugyanolyan vagy legalábbis hasonló sablon, de ha nem lenne meg az adott minta a kollekciónkban, bármelyik régi vagy új mintához tudunk készíteni öntősablont.  A sablonkészítés pár nap alatt megvan, ehhez általában egy jó fotó vagy grafikai alapanyag is elég.

A színek pontos rekonstruálásához eredeti mintalapra van szükség, ami alapján a színező  pigmenteket megfelelő arányban keverve tudjuk a színeket előálltani.

 


Felületek

A lapok készülhetnek klasszikus sima cementlap felülettel:

domború felülettel:

és kőörleményes terrazzo felülettel is:

 

Terrazzo minőségben gyakorlatilag az összes mintánk kérhető (kivéve néhány nagyon aprólékos motívumot, ahol a sablon szűk rekeszeibe a kőörleményes folyékony cementet már nem lehet beönteni).